INTERSTENO – Peking 2009.

Svečanim proglašenjem rezultata natjecanja te izborom Francuske za sljedeću zemlju-domaćina, kao i zajedničkim posjetom Kineskom zidu, u Pekingu je u petak 21. kolovoza završio 47. kongres s pratećim natjecanjima svjetskog prvenstva Interesteno 2009. Prema očekivanjima, ovogodišnja manifestacija – koja je u Olimpijskom sportskom centru okupila približno 1.000 sudionika, od kojih više od 500 natjecatelja iz tridesetak zemalja sa svih kontinenata – bila je besprijekorno i vrlo dojmljivo organizirana u svim svojim segmentima.

Uz brojne visoke kineske i druge državne dužnosnike, ceremonijalu svečanog otvorenja u subotu 15. kolovoza bio je nazočan i srdačno pozdravljen prof. dr. Ante Simonić, veleposlanik Republike Hrvatske u NR Kini.

Republiku Hrvatsku predstavljala je četveročlana ekipa sa troje natjecatelja. Po prvi puta na natjecanju ovog ranga nastupile su i dvije naše mlade predstavnice u kompjutorskoj daktilografiji Tanja Ivana Juričev iz Vodica i Kristina Zlodi iz Samobora, te u juniorskoj konkurenciji u disciplini 30-minutnog prijepisa zauzele 15., odnosno 27. mjesto.